Трябва ви кредит? Нямате време за опашки по банките. В интернет сте намерили примамващи оферти– нулева лихва, гратисен период, без изискване за поръчител, даже и за доходи от трудов договор. Същинска страна на чудесата – поискай и ще имаш колкото пари ти трябват. В ролята на добрите феи са фирмите за бързи кредити, защото за 30, 20, 10 и даже за 5 минути ще превърнат желанието ти в реалност.

Бързи съвети за бързите кредити

Шегата настрана, небанковите финансови институции не са наивници. Те печелят от вас, предлагайки експресни пари назаем с по-висока лихва. Вие също може да спечелите от тях, като, да речем, купите страхотно обзавеждане за спалнята на половин цена от голямо намаление. Да, взели сте парите на кредит, но новото легло и гардеробът пак излизат по-евтино. Хванали сте промоцията на деня, реално сте спестили средства, а и толкова отдавна мечтаете за комфортен сън....

Дотук звучи като щастлив финал, но може да се случи и истински кошмар, ако пропуснете месечните вноски. Тогава от добър кредитополучател ще се превърнете в лош платец, а кредитното ви досие ще буди подозрения у всяка финансова институция за следващите 5 години.

Ето няколко приятелски съвета за сигурно плаване в бурното море от бързи кредити:

  • вземи кредит, само ако можеш да го върнеш навреме
  • вземи кредит при необходимост, а не заради каприз
  • избери фирма с добра репутация и клонова мрежа
  • прочети внимателно договора
  • разбери колко точно ще ти струва кредита
  • ако имаш проблем с изплащането, не се крий, а се свържи с кредитора
  • планирай личния си бюджет и заложи буфери

Не само лихвата определя цената

Лихвеният процент стои на видимо място в сайтовете на всички фирми - кредитори. Някъде до него, с по-малки букви, ще видите съкращението ГПР – или Годишен процент на разходите. Това е индикатор за стойността на кредита, в който са включени наказателни лихви, начисления и такси, като „служебни гаранти“ или „известия“. По закон ГПР не може да надвишава 50% – проверете това във вашия договор. Не забравяйте, че колкото по-дългосрочен е кредитът, толкова е по-скъп.

Бързо вземаш, бързо връщаш

По дефиниция това са краткосрочни кредити – одобрението и усвояването стават изключително скоростно, както обаче и погасяването. Става дума за суми, обикновено от порядъка на няколкостотин до 1000 - 2000 лева, които потребителят може да върне еднократно още със следващата си заплата или на няколко месечни вноски. Съкратените процедури и минималният обем от данни, които се изискват, правят бързите кредити предпочитани при финансова невъзможност и спешни ситуации.

Трябва ли ти кредит наистина?

По правило бързите кредити са опция, когато сте в безизходица. Експертите не препоръчват такъв тип кредити за излишни харчове, особено при нестабилно финансово положение на кандидата за кредит. Статистиката обаче показва, че потребителите търсят бързи кредити за съвсем прозаични цели,  например покупката на нов телефон, таблет или телевизор, за семейни празници, ваканции, автомобили и така нататък.

Можеш ли да го върнеш?

За кредиторите не е важно как харчиш парите, а дали ги връщащ. Последствията няма да закъснеят, ако прекъснеш месечните вноски, защото си забравил, нямаш средства или просто не смяташ да спазиш договора. А ако запорират заплатата ти? Няма да можеш да платиш сметките за телефона, тока, водата и парното. Ще се наложи да вземаш нови заеми, за да плащаш старите. Междувременно, наказателните лихви по кредита ще се трупат всеки ден.

Описваме тази хипотетична ситуация не за да те плашим, а за да ти кажем, че кредитите са сериозно нещо. Колкото и бързо да кръжат наоколо свежите пари, посрещни ги с хладен ум.

Hodnocení kategorie 4.5
Бързи съвети за бързите кредити: 4.2/5 от 22 гласуване
3000
Сума на кредита 200 лв. - 3 000 лв.
Лихва 49,61 %
Падеж на кредита 3 - 24 месеца
4000
Сума на кредита 400 лв. - 4 000 лв.
Лихва 49,03 %
Падеж на кредита 2 - 12 месеца
500
Сума на кредита 100 лв. - 500 лв.
Лихва 41,17 %
Падеж на кредита 4 - 24 месеца
5000
Сума на кредита 100 лв. - 5 000 лв.
Лихва 40,3 %
Падеж на кредита 1 вноски - 18 вноски
1300
Сума на кредита 50 лв. - 1 300 лв.
Лихва 0 %
Падеж на кредита 5 - 30 дни
2200
Сума на кредита 50 лв. - 2 200 лв.
Лихва 48,3 %
Падеж на кредита 10 - 540 дни
1500
Сума на кредита 50 лв. - 1 500 лв.
Лихва 1,67 %
Падеж на кредита 15 - 30 дни
5000
Сума на кредита 50 лв. - 5 000 лв.
Лихва 49,9 %
Падеж на кредита 61 дни - 36 месеца