Няма по-взривоопасен финансов инструмент от популярните в последните години криптовалути. Шанс за бърза печалба, информационна сигурност и бляскаво бъдеще – това са основните причини за бума на криптовалутите. Той доведе до появата на криптоборси и брокери, редица платформи и инструменти за покупко-продажба, нови играчи на пазара, но също и до множество спекулации.

Какво представляват криптовалутите?

Ако се изкушавате да инвестирате пари и време в криптовалути, ето няколко важни особености, които да имаме предвид:

 • Криптовалутите не се контролират от държавата
 • Стойността им зависи от свободното търсене и предлагане
 • Стойността им може да бъде силно променлива
 • Рисковете са големи, но също и печалбите
 • Търговията се осъществява между потребители или чрез криптоборси и брокери
 • Съществуват различни платформи и инструменти за търговия, като т.нар. Договори за разлика (CFD) – търговия с ценовото изменение на криптовалутата за даден период
 • Някои криптоборси не са защитени от хакерски атаки или срив

Съществуват множество криптовалути, а най-популярната сред тях е Bitcoin. Тя възниква през 2008-а година като отговор на световната финансова криза. Банковите фалити и огромните последствия от тях на световно ниво накараха група програмисти и математици да положат основите на виртуална валута, която не зависи от монопола на никоя държава или институция.

Революционната новост е методът за съхранение на данни в т.нар. блокове. Всяка транзакция се добавя към публичната счетоводна книга, известна като блокова верига или блокчейн. Всеки блок съдържа информация за предходния, а блоковата верига се съхранява и развива върху мрежа от компютри.

След истеричния бум, 2018-а се оказа тежка за криптовалутите, като някои от тях загубиха около 70 на сто от пазарната си капитализация. Мненията продължават да бъдат разделени на две – някои експерти очакват постепенно съвземане на дигиталните пари, а други – окончателното им обезценяване и заличаване. Прогнозите са, че следващите години ще бъдат ключови за развитието „цифровото злато“. Възможно е да се наложи една криптовалута, докато по-малките й конкуренти постепенно загубят темпо и потънат.

Каквото и да се случи, криптовалутите показаха огромен потенциал да освободят парите от държавния монопол, точно както интернет разби монопола на телекомуникационните компании. Редица големи инвестиционни банки започват да развиват собствени криптовалути, базирани на блокчейн архитектурата. Венецуела прави същото с т.нар. петрокоин. Налице е разбирането, че криптовалутите са неизчерпаем източник на богатство, който обаче се „отваря“ само пред малцина.

За какво да внимавате:

 • Каква е тенденцията в стойността на криптовалутата, в която искате да инвестирате?
 • Сигурна ли е криптоборсата, която сте избрали?
 • Регулиран ли е брокерът?
 • Ще бъдете ли предпазени от риск и волатилност на криптовалутата?
 • Къде ще съхраняване единиците от нея?
 • Каква е целта ви – бързо забогатяване чрез покупка и последваща продажба или дългосрочна финансова сигурност?

Светът на криптовалутите е сложен и много динамичен. За непрофесионалните очи той изглежда примамлив, обещаваш и изобилен. Ако сте решили да търгувате с „цифрово злато“, не бързайте и обмислете добре всяка своя стъпка.

Hodnocení kategorie 4.5
Какво представляват криптовалутите?: 4.2/5 от 27 гласуване
500
Сума на кредита 100 лв. - 500 лв.
Лихва 41,17 %
Падеж на кредита 4 - 24 месеца
1300
Сума на кредита 50 лв. - 1 300 лв.
Лихва 0 %
Падеж на кредита 5 - 30 дни
3000
Сума на кредита 200 лв. - 3 000 лв.
Лихва 19,24 %
Падеж на кредита 3 - 12 месеца