Какви са нагласите за теглене на бързи кредити в България? Потребителската статистика разкрива интересни тенденции. Най-надеждният получател на кредит е работещата жена, около 30-годишна, живееща в голям или среден по големина град. Средният длъжник пък има профил на мъж, също на около 30 години.Това не е случайно. Най-много ври и кипи в сегмента на младите хора.

Кой най-често взима бързи кредити

Те са склонни да харчат пари назаем най-вече за технологични придобивки – нови телефони, телевизори и умни джаджи. Защо? Технологичната грамотност им позволява да използват с лекота онлайн финансовите инструменти. Бързите пари могат да се заявят и през мобилен телефон, отпускат се изключително лесно и скоростно, като обикновено единственото условие е пълнолетие и валидна лична карта.

Младите хора не искат да чакат, когато им трябват пари. А много от небанковите финансови институции, в опит да привличат нови клиенти, предлагат първи заем с нулева лихва, както и множество оферти за заеми без поръчител, без работна заплата и даже с лоша кредитна история.

Бързи заеми тук и сега

75 на сто от младежите между 18 и 23-годишна възраст са ползвали или биха ползвали услугите на небанковите финансови институции, вместо да кандидатстват за кредит от банка. Става въпрос предимно за суми от 1000 до 3000 лева, достатъчни за покриване на семестриална такса в университета, покупка на нов телефон, плащане на образователен курс, квартира или за поддръжка на автомобил. Бързите кредити са предпочитани и от безработните младежи, като родителите, а много често бабите и дядовците им помагат за изплащането, показва доклад на международната компания за изкупуване на задължения „Фронтекс“.

Дали за почивка или бал, за плащане на сметки или връщане на стари задължения, младежите са активна потребителска група. Тази група изпъква с относителна неспособност за разумно управление на лични финанси, за което алармират експерти, а също и с динамичност и импулсивност във вземането на решения. Младите хора са по-спонтанни, но пък се оказват много гъвкави и адаптивни.

Бързи пари – какво трябва да знаете

Бързите кредити са предназначени в случаи на остра финансова нужда. Ако знаете, че в следващите месеци няма да имате доходи и няма от кого да вземете пари назаем, най-добре е да се въздържате от кредити, особено за стоки и услуги, които не са належащи. Ако сте притиснати до стената, първо се консултирайте с родителите си. Те могат да ви помогнат да вземете отговорно и сигурно решение за кредит. Потърсете и експертно мнение, ако се притеснявате, че не разбирате докрай условията на паричния заем.

Ето за какво да внимавате:

  • Не бързайте и сравнете всички оферти чрез независим онлайн калкулатор
  • Изберете фирма с добра репутация
  • Изберете размера на кредита – толкова пари, колкото сте сигурни, че можете да върнете
  • Изберете срока на погасяване – цената на вноските варира спрямо срока
  • Попитайте какви са наказателните лихви
  • Попитайте има ли такси, например за гарант, обработка на документи и т.н.
  • Прочетете внимателно договора и Общите условия на фирмата
  • Попитайте за крайната цена, тоест колко ще платите в крайна сметка

И не забравяйте – парите са отговорност. И когато ги имаш, и когато ги нямаш, ползвайки кредит. Новият телефон може и да почака, но дълговете – не.

Hodnocení kategorie 4.5
Кой най-често взима бързи кредити: 4.2/5 от 32 гласуване
3000
Сума на кредита 200 лв. - 3 000 лв.
Лихва 49,61 %
Падеж на кредита 3 - 24 месеца
3000
Сума на кредита 200 лв. - 3 000 лв.
Лихва 5 %
Падеж на кредита 8 - 43 седмици
4000
Сума на кредита 400 лв. - 4 000 лв.
Лихва 49,03 %
Падеж на кредита 2 - 12 месеца
4000
Сума на кредита 50 лв. - 4 000 лв.
Лихва 0 %
Падеж на кредита 5 - 45 дни
1300
Сума на кредита 50 лв. - 1 300 лв.
Лихва 0 %
Падеж на кредита 5 - 30 дни
2200
Сума на кредита 50 лв. - 2 200 лв.
Лихва 48,3 %
Падеж на кредита 10 - 540 дни