Бърз кредит за почивка на морето – всеки втори българин е съгласен на такава стъпка, за да се наслади на лятото. Тези нагласи, посочени от небанкови финансови институции, се доказват и от официалната статистика за последните месеци. Наблюдава се ръст от 10 на сто на бързите заеми, отпускани с цел почивка на море.

Лятна ваканция на кредит

И това е съвсем разбираемо. В сезона на жегите няма нищо по-хубаво от морската прохлада. Понеже не винаги парите достигат, а офертите за почивка са коя от коя по-изкушаващи, сегментът на потребителски кредити от банкови и небанкови финансови институции има какво да предложи.

Най-популярните бързи заеми са между 500 и 1000 лева, независимо дали става дума за тих семеен курорт или комплекс с множество забавления и атракции. Ако сте решили да изтеглите такъв, първо ви съветваме да помислите внимателно. Имате ли наистина нужда от заем или по-скоро това е прищявка, за да бъде почивката ви една идея по-луксозна? И най-вече - можете ли да си го позволите?

Ваканция с малък бюджет е напълно реалистична, но може и да не се вписва във вашите представи за заслужена лятна отмара, особено когато бързите пари са на няколко клика в интернет и буквално на минути от джоба ви. Затова бъдете наясно, че всеки подобен ход крие подводни камъни и опасни течения. Всеки втори получател на кредит е задлъжнял, а България в топ 5 в Европа по „лоши кредити“. Ето защо не трябва да допускате почивните дни на морето да ви излязат солено.

Какво да направите?

Изберете доказана фирма с утвърдено има на пазара. Сериозните небанкови финансови институции са вписани в регистъра на сайта на БНБ. Не се доверявайте на случайни фирми, консултанти на улицата или на първата изкусителна оферта, която ви попадне. Използвайте онлайн калкулатори, за да сравните всички оферти, спрямо главницата, лихвата и погасителния план. Преценете реалистично дали можете да изплатите сумата навреме – и ако не, каква би била наказателната лихва. Експертите съветват да не харчите повече от 50 – 55 на сто от вашата заплата за морска ваканция.

След като сте избрали фирмата и подходящия кредит на интернет-страницата й, прочетете внимателно Общите условия. Внимавайте за скрити такси, като например такива за служебни поръчители, за предсрочно погасяване или пък за обработка на документи. Ако е необходимо, попитайте за консултация – в офис, по телефона или чрез чат платформите, които големите фирми поддържат.

Отбележете внимателно сроковете за изплащане, те обикновено са съкратени – от няколко седмици до 90 дни. Тук стигаме до важния въпрос за неустойките. Някои фирми не само скоростно начисляват наказателни лихви, но таксуват също обажданията за напомняне и посещенията до дома или работното място. Друг път вземат цялата лихва, дори ако върнете кредита предсрочно. Попитайте колко точно ще се оскъпят вноските и къде може да отнесете евентуално възражение.

Безоблачна ваканция

Бързите кредити са решение при остра нужда от финансова помощ, но също така крият много рискове за некоректните платци. Ако имате кредитни задължения или лоша кредитна история, не рискувайте със заем за лятото, дори това да означава да трябва да прекарате по-малко дни на морето или пък да нощувате в стаи от по-ниски категория. Не си струва за една или две седмици да прекарате следващите месеци в стрес и гонитба с колекторите на задължения.

Бързите кредити могат да направят ваканцията ви незабравима, но само ако действате разумно и не харчите повече, отколкото може да си позволите.

Hodnocení kategorie 4.5
Лятна ваканция на кредит: 4.2/5 от 5 гласуване
4000
Сума на кредита 150 лв. - 4 000 лв.
Лихва 48,87 %
Падеж на кредита 1 - 9 месеца
3000
Сума на кредита 200 лв. - 3 000 лв.
Лихва 40 %
Падеж на кредита 9 - 43 седмици
1000
Сума на кредита 50 лв. - 1 000 лв.
Лихва 3,88 %
Падеж на кредита 5 - 30 дни
2000
Сума на кредита 50 лв. - 2 000 лв.
Лихва 1 %
Падеж на кредита 5 - 30 дни
500
Сума на кредита 100 лв. - 500 лв.
Лихва 41,17 %
Падеж на кредита 4 - 24 месеца
1300
Сума на кредита 50 лв. - 1 300 лв.
Лихва 0 %
Падеж на кредита 5 - 30 дни