Банкови и небанкови кредити се рекламират широко като сигурно и бързо финансово спасение. Дали обаче наистина е така? Има ли подводни камъни и какво трябва да знаем, преди да се обвържем с договор? Каква е разликата?

Банкови и небанкови кредити – предимства и недостатъци

Процедури по одобрение

Банковото дело съществува от векове и се регулира от закони и държави, но в новия век традиционните играчи на пазара са изправени пред конкуренцията на т.нар. фирми за бързи кредити. Те отпускат по-бързо, по много опростени процедури, суми в по-малък размер – от 50 лв. до няколко хиляди. Част от по-големите фирми от сектора ще ви предложат и безлихвен първи заем, за да ви привлекат като редовен клиент, стига да спазите кратките срокове за погасяване, обикновено от няколко седмици или месеци.

Небанковите финансови ще ви предоставят пари назаем, дори ако нямате постоянен източник на доходи или пък имате лошо кредитно досие. Пари до заплата, за студенти, пенсионери или безработни, пари на равни вноски – фирмите за бързи кредити могат да откликнат винаги. На практика всеки пълнолетен гражданин с валидни документи за самоличност може да стане техен клиент. Онлайн и само с няколко клика, парите пристигат във вашата сметка до минути. Но също така и бързо трябва да се върнат. Ето защо бързите кредити са разглеждани като високорискови.

Банките са доста по-внимателни, когато решават на кого на отпуснат свежи пари. Потребителските заеми са все по-предпочитани за целеви разходи, като ремонт на дома, покупка на автомобил, за здраве или образование. Ако ползвате целеви кредит, банката ще следи дали парите са похарчени по предназначение. При нецелевите кредити проверките са по-сериозни, като често включват, спрямо стойността, доходи по трудов договор, собствени материални активи, семейно положение, образование, възможности за обезпечение, и, разбира се, кредитна история. Възможно е и да не бъдете одобрени. Това и за жилищните и ипотечни кредити.

Въпрос на време и пари

Банките предлагат разнообразна гама от продукти, които могат да бъдат адаптирани и пригодени към нуждите на всеки. Те остават предпочитани от клиенти в нужда от повече средства и дългосрочна перспектива – от разходи за обучение до нов дом. Недостатъкът са тромавите процедури. Предимствата са по-ниската лихва, както и по-голямата сигурност, че няма да попаднете в ръцете на фирма-фантом.

Именно измамите с бързи кредити, при които клиентите са принудени да плашат в пъти повече, отколкото са взели назаем, са минусът на бързите кредити. С бума от последните години се появиха и нелоялни фирми, налагащи колосални лихви на своите длъжници. Така хора с ниска финансова грамотност се оказаха със запорирани сметки, пенсии или социални помощи, с висящи кредити, а в някои случаи последствията са и по-сериозни. Държавата въведе таван на лихвите, но нелоялните играчи прибегнаха до скрити такси и непосилни наказателни лихви.

И все пак - бързите кредити са предпочитани за спешен проблем до няколкостотин лева, който можете да изплатите в кратък срок, например със следващата заплата. Банковите кредити са по-подходящи за важни решения във вашия живот, като нова кола, жилище или професионална квалификация.

И в двата случая внимателно сравнете наличните офертите, преди да предприемете следващата стъпка. Онлайн платформите с калкулатори ще ви помогнат да направите обективна оценка. Всеки е изпадал в ситуация да няма пари. Решения на проблемите има много, важното е да изберете най-правилното за вас.

Hodnocení kategorie 4.5
Банкови и небанкови кредити – предимства и недостатъци: 4.2/5 от 22 гласуване
4000
Сума на кредита 400 лв. - 4 000 лв.
Лихва 49,03 %
Падеж на кредита 2 - 12 месеца
500
Сума на кредита 100 лв. - 500 лв.
Лихва 41,17 %
Падеж на кредита 4 - 24 месеца
1000
Сума на кредита 50 лв. - 1 000 лв.
Лихва 0 %
Падеж на кредита 5 - 45 дни