Кредит за автомобил – това е един от най-търсените продукти на финансовия пазар. И има защо. Колата е необходимост, ежедневие, средство за пътешествия и приключения, често и истинска страст.  Изборът на кола е предизвикателство сред толкова много модели, функционалности и производители, но също важи и за т.нар. авто кредити.

Авто кредит – какво трябва да знаем?

И банките, и небанковите финансови институции предлагат множество възможности, с които да финансирате покупката на нов или употребяван автомобил, както и разходите по регистрация, такси и застраховки, ремонт или тунинг на возилото.

Кое да изберем?

Най-популярните опции са лизинг или потребителски кредит. Разликата е, че при лизинга не ставате собственик на автомобила веднага, а когато изплатите вноските. Този вариант е удачен, ако имате заделени спестявания за желаното возило и искате по-къси срокове. Предимството е, че обикновено получавате и покрито гаранционно обслужване. Лизинг за покупка на кола предлагат както банки, така и автомобилни дилъри.

Банковите кредити, обикновено до 75 000 лева за период от няколко години, са по-гъвкави. Те са предпочитан вариант за сдобиване с нов или по-висок клас автомобил. Някои банки не изискват самоучастие в покупката на моторното превозно средство, други предлагат фиксирана лихва за целия период на кредита, както и бонуси при сключване на застраховка „Гражданска отговорност“ и „Каско“.

Пари с висока скорост

Условията, които банките ще определят, зависят много от кредитната история на клиента. Ако имате стари висящи задължения, то условията ще бъдат по-неизгодни и могат да бъдат изискани поръчители, а възрастта на автомобила да бъде взета под внимание.

Фирмите за бързи кредити също предлагат решения при неотложна нужда от средства, например за спешен ремонт, нови гуми и застраховки на колата. Обикновено целевите кредити за автомобил са в размер до 4000 – 5000 лева, а срокът на погасяване – между 18 и 24 месеца. Някои небанкови финансови институции предлагат и по-големи суми, но общото и в двата случая е, че процедурата за кандидатстване е максимално опростена и експресно разбирате дали сте одобрени или не.

И банките, и небанковите финансови институции поддържат онлайн платформи за кандидатстване за авто кредит. От потребителя се изисква да въведе параметри на возилото, парична стойност и срок на погасяване. Изглежда лесно, но има няколко ключови факторa. Важно е да знаете колко точно ще ви струва кредитът накрая. Това зависи дали лихвата е фиксирана или плаваща, има ли първоначални вноски и такси, какви са наказателните лихви.

Изберете автомобил, който реално може да поддържате. Ако е нов – можете ли да си го позволите и нужен ли ви е всъщност? Ако е стар –  не поемате ли голям риск от неизправности и повреди, чието отстраняване на практика ще ви излезе многократно по-скъпо?

Няма човек, който да не иска по-нова и по-хубава кола. За да усети тръпката от скоростта и рева на двигателя, за да има място за цялото семейство, защото пътува често или пък си пада по офроуд, за спестовност или пък за грижа към околната среда – всеки има своите предпочитания.

Но ако старата ви кола просто ви е омръзнала, а не сте сигурни дали можете да си позволите нова, най-добре помислите пак. Авто кредитите, особено за по-големи суми, изискват финансова предвидимост и стабилност. Иначе може да попаднете в дългова спирала и бюджетът ви да катастрофира.Characters: 3345

Hodnocení kategorie 4.5
Авто кредит – какво трябва да знаем?: 4.2/5 от 21 гласуване
1000
Сума на кредита 50 лв. - 1 000 лв.
Лихва 3,88 %
Падеж на кредита 5 - 30 дни
3000
Сума на кредита 200 лв. - 3 000 лв.
Лихва 5 %
Падеж на кредита 8 - 43 седмици
20000
Сума на кредита 2 000 лв. - 20 000 лв.
Лихва 40,56 %
Падеж на кредита 6 - 84 месеца