Bitcoin е най-популярната и развита криптовалута. Замислена да се превърне в универсална дигитална платежна система, днес Bitcoin „допринася“ за около 90 на сто от оборота в сегмента на криптовалутите. Нейните основни единици – прословутите биткойни – все по-често се използват като допустимо платежно средство от хиляди бизнеси по света. В Япония, например, това е официално призната валута. Освен онлайн, в някои държави биткойните могат да се купят от машини, които приличат на банкомати.

Bitcoin – какво трябва да знаем

Въпреки съпротивата на традиционните играчи на финансовия пазар, Bitcoin набира скорост, а основното й предимство е, че осигурява бързи, лесни и евтини разплащания. Биткойните не се регулират от никоя Централна банка или държава и не зависят от данъчни ставки и лихвени проценти, а операциите с тях се осъществяват чрез децентрализиран публичен регистър.

Това е т.нар. блокчейн верига, която се състои от блокове информация и съществува благодарение на стотици потребители, известни като „миньори“ или „копачи“. Всеки нов биткойн се верифицира от всички акаунти в системата и едва след това е признат за валиден. Това става чрез сложни математически изчисления и специален софтуер, изискващ по-мощни компютри. Броят на биткойните е ограничен, затова новите блокове дават по-малък „добив“ на единични „монети“.

Стойността на биткойните започна от 80 долара през 2008-а година, а в последствие нарасна многократно до големия бум от нива над 10 000 долара през 2017-а. Последва рязък спад до 4000 – 3500 долара за един биткойн. Въпреки колебанията, „цифровото злато“ примамва все повече хора, които търсят инвестиции с висока възвращаемост.

Ето какво трябва да знаете:

  • Броят на биткойните е органичен до 21 милиона единици
  • Вече са генерирани повече от 16 милиона единици
  • Новите биткойни се издават с намаляващ темп, за да се избегнат сътресения
  • Биткойните се генерират чрез процеса на „копаене“ със сложни алгоритми
  • Биткойните се търгуват на борси или между потребителите
  • Около 60 на сто от съществуващите биткойни никога не са търгувани
  • Цената се определя от търсенето и предлагането
  • Биткойните се съхраняват в електронния портфейл на всеки потребител
  • Биткойните не могат да бъдат фалшифицирани, но вече пострадаха при кражби от хакерски атаки със сериозни последствия
  • Стойността на криптовалутата е по-силно променлива спрямо традиционните валути

Критиците казват, че биткойните не са истински пари, а просто електронен актив, с който може да се търгува. Други твърдят, че това е „балон“, който рано или късно ще се спука. Цената на един биткойн обаче задмина цената на унция злато. Нещо повече – смята се, че „архитектурата“ на биткойните ще направи революция на финансовия пазар, който рано или късно ще намери начин да се освободи от държавните политики, инфлацията и комисионните върху паричните преводи.

Анализаторите съветват да следите измененията и да инвестирате в Bitcoin внимателно – с толкова пари, колкото сте склонни да загубите. Високият риск носи висока печалба по правило, но може и да доведе до големи загуби, ако не сте планирали стратегията си и нямате достатъчно познания.

Hodnocení kategorie 4.5
Bitcoin – какво трябва да знаем: 4.2/5 от 22 гласуване